Rondom Het Kind

Aanmelden

Namens de kinderen

Laat u zich ook gemakkelijk meeslepen door een sfeer van het najagen van spullen? Bent u ook zo druk met uw weldoortimmerd huis (kerk), met het uitzoeken van de nieuwste kleding, geobsedeerd door de laatste ontwikkelingen op het gebied van “social media” apparatuur? Ook opvoeden is met dit virus besmet geraakt. Ouders, die zich drukker maken om de welvaart van hun kind dan om het welzijn van het hart van hun kind. Kinderen worden in deze opvoedsfeer projecten die de waarde van hun ouders moeten opkrikken. Kijk maar eens langs de lijn van het voetbalveld. Je vraagt je soms werkelijk af waarom of voor wie zoonlief of dochterlief voetbalt. Vraag leerkrachten in het basisonderwijs maar eens naar de ‘gezellige’ gesprekken met ouders naar aanleiding van de Cito uitslag van hun kind die toch een beetje tegenvalt: “Het ligt meestal aan de test of omstandigheden want hun kind kan toch zeker naar de havo!”. Begrijpelijk zult u zeggen, je wilt toch het beste uit je kind halen? Maar wat is het beste, het excellente dan, en voor wie is dat dan het beste?

Wat ‘wil’ het kind?
Het lijkt erop dat ook in 2015 het kind nog steeds het kind van de rekening is. We ‘nemen’ een kind want ik-heb-er-recht-op, maar om wie gaat het dan? Het is toch geen hebbedingetje, naast je huis, caravan, baan en snelle auto? Kinderen zijn panden door God gegeven, panden met eeuwigheidswaarde.

Wij willen namens de kinderen, u een paar vragen voorleggen, ze helpen u wellicht de ontwikkeling van kinderen in het juiste perspectief te zetten.

- Wilt u luisteren met uw oren en ogen en hart en houding?
- Wilt u erkennen dat het ideale gezin niet bestaat maar dat de werkelijkheid is; kaaskruimels op de grond, niet opgevouwen was in de hoek, de vlekken en kringen op de tafel? En we vinden het niet erg als u soms even geen zin in opvoeden heeft.
- Wilt u wel de verantwoordelijkheid blijven dragen, en deze niet bij ons leggen ook al hebben wij veel praatjes. Want zelfstandigheid is niet hetzelfde als iets zelf kunnen doen
- Wilt u niet constant ons volproppen met uw bijbels verantwoorde ideeën maar stel ons vragen en leer ons anderen vragen te stellen. De kans dat we dan met u in gesprek blijven is groter, we zullen dan minder snel afhaken en vanuit loyaliteit de rol van toeschouwer aan nemen.
- Wilt u dagelijks voor ons blijven bidden. Vader Job deed dat ook (Job 1:5). En als we ouder worden en niet altijd enthousiast zijn over het geloof of kerk blijf dan volhouden, en laat zien dat wat u zegt een werkelijkheid blijft ook als het even niet meevalt.

Kentering
Gelukkig zien wij ook een kentering. In gesprek vertellen ouders over hun ontdekkingen: Een kind heeft behoefte aan betrokken, geïnteresseerde ouders en misschien daarnaast wat spullen. Ouders die het juk van slavernij van scoren en moeten afleggen. Die zich niet mee laten sleuren door omgevingsdruk maar zelf een opvoedscript hebben. Die dit plan regelmatig tegen het Licht houden, met de Bouwmeester in gesprek zijn en de verbondenheid met collega ouders zoeken. Ouders die andere opvoeders niet als concurrenten zien maar als medestrijders voor de goede zaak: Het unieke van het kind zichtbaar maken en houden!

Bedankt, namens de kinderen