Rondom Het Kind

Aanmelden

Waar kennen we jou van?
Ik ben Bob Hartman, auteur en professioneel verhalenverteller. Een heel aantal van mijn boeken is ook in het Nederlands verschenen en ik mag voor de derde keer spreken op de conferentie Rondom Het Kind.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
Het verhaal dat ik in bijna elke school en in elke kerk waar ik kom vertel, is het scheppingsverhaal. Het is zo'n mooi verhaal om te vertellen. Het laat God zien als een kunstenaar die houdt van zijn werk. En de boodschap is prachtig; kinderen zijn hier met een reden, omdat er Iemand is die van hen houdt.

Is het Nederlandse publiek uniek om aan te vertellen?
Tuurlijk, de Nederlanders zijn het leukst, hahahah. Grapje, mijn ervaring is dat Nederlanders fijn publiek zijn. Ze vinden het leuk om mee te doen en ze lachen op het juiste moment. Veel mensen vragen of kinderen in de wereld anders op mijn verhalen reageren, maar dat is niet zo. Eigenlijk reageren mensen altijd op dezelfde manier. Alleen in Japan is het anders. Normaal gesproken stel ik tijdens het vertellen diverse keren een vraag aan het publiek. Meestal geven kinderen verschillende antwoorden, maar niet in Japan. Daar zegt iedereen hetzelfde, omdat ze niets verkeerd willen zeggen.

Is er dan een verschil tussen ouders en kinderen?
Nee, niet echt. Vaak komen ouders iets langzamer los, maar daarna doen ze actief mee en vinden ze het nog leuk ook. Tieners zijn een ander verhaal. Die zijn zich zo bewust van wat anderen van hen vinden dat er heel wat ijsbrekers nodig zijn om hen van de stoel te krijgen en echt mee te laten doen.

Het thema van de conferentie Rondom Het Kind 2016 is Exce!!ent, waar denk jij aan?
Ik denk aan iets waar ik mijn beste vriend mee naar toe zou willen nemen. Als iets excellent is wil je het met anderen delen. Dan wil je er samen met anderen van genieten en hoop je dat zij het ook waarderen. Als je een excellent muziekstuk hoort dan zeg je ‘dit moet je horen’.

Wat is het verschil tussen Excellent en Briljant?
Briljant is meer een emotionele reactie op iets wat gebeurd. En dat hoor je ook op de manier waarop mensen dat woord gebruiken. Dat is briljant! Er is niet per se over nagedacht of het ook briljant is, maar reagerend vanuit hun emotie roepen ze dan ‘briljant’. Excellent daarentegen is meer doordacht. Je hebt erover nagedacht, het echt beoordeeld. Je kunt een briljante film zien of een excellente film. Bij het laatste wordt ook een stuk techniek, kennis en vakmanschap meegerekend.

Wanneer vind jij een kinderwerker excellent?
Die vraag kan ik alleen maar beantwoorden met een verhaal. Op een dag hoorde de vierjarige Max de bel gaan. Zijn ouders waren thuis maar waren druk met andere dingen. Max liep naar de voordeur en deed open. Hij keek in de vriendelijke ogen van Lisa, een vrouw van midden twintig. Lisa zag Max, zakte door haar knieën en legde uit dat ze namens de kerk een vraag had. Ze vroeg of hij een keer met haar mee wilde naar de kerk... Jaren later, toen de man volwassen was vertelde hij tijdens een conferentie over die ochtend. Hij legde uit dat het niet zozeer de vraag van die vrouw was geweest die hem had uitgenodigd om mee te gaan, als wel haar houding. Ze was door haar knieën gezakt en had hem aangesproken. Hij had haar liefde voor kinderen gevoeld; een liefde die niet zelfzuchtig was. Een excellente kinderwerker is daarom niet alleen iemand die goed een verhaal kan vertellen aan kinderen maar vooral iemand die gewoon zichzelf kan zijn en liefde heeft voor kinderen. ln 1 Korintiërs 13 beschrijft Paulus dat je over heel veel gaven kunt beschikken, maar als je de liefde niet hebt, dan is het allemaal niet zo veel waard. Als je als kinderwerker wilt excelleren heb je de vaardigheden én de liefde nodig!

Wat is je beste tip voor iedereen die voor een groep kinderen staat?
Leef je in, in je publiek! Sta je voor een groep prepubers? Denk eens terug aan de tijd dat je zelf tien jaar was. En bestudeer van tevoren wat er nu leeft bij de kinderen. Door terug te grijpen op een herinnering van jezelf kruip je weer in de huid van dat jongetje of meisje dat je was. Dan voel je weer hoe het was. Door op de hoogte te zijn van wat er speelt, sluit je aan bij de actuele belevingswereld. Het helpt mij bijvoorbeeld enorm dat ik kleinkinderen heb. Toen mijn kinderen groot waren geworden had ik het minder in de vingers. Nu schrijf ik weer met gemak voor 2-jarigen, omdat ik naar mijn kleinkind kijk en zie dat hij het snapt.

Vind jij, nu je zelf opa bent, grootouders belangrijk als het gaat om geloofsopvoeding?
Zeker! Er zijn interessante verhalen in de Bijbel die verteld kunnen worden door de grootouders. Ze wonen niet altijd in de buurt of soms hebben kinderen geen grootouders meer. Maar je merkt dat kinderen het prettig vinden wanneer oude verhalen verteld worden door mensen die dezelfde leeftijd hebben als hun opa en oma. Je ziet dat het dan niet meer om vaardigheden gaat, maar veel meer om het hart waaruit het verteld wordt. Ik ben er echt een voorstander van om generaties te koppelen. Laat een kind naast een ouder iemand zitten, en laat ze met elkaar het verhaal delen, dat geeft een mooie interactie. Heb je vragen? Wat vind je ervan? Dan is er geloofsopvoeding, geloofsoverdracht op een natuurlijke manier. Je bent dan niet alleen de leraar, maar je deelt samen het verhaal en hoe je er tegenaan kijkt. Het mooie is dat als jong en oud allebei vragen stellen, er geen goede of foute antwoorden zijn. Je stelt de vraag omdat je het verhaal beter wilt begrijpen. Het gaat erom om kinderen aan te moedigen om de tekst te onderzoeken en ermee te spelen. Wat dat betreft kunnen christenen nog heel veel leren van het Joodse onderwijs.